5.10.05

電車男

上海……

  「師傅,搿個電視機幾鈿?」

  「三千塊一隻。」

  「貴西!價鈿忒辣手了(口伐)!」

  「儂準備買點啥個電器呢?好(口強)我總規(口強)撥儂。」

  「電腦要買搿,多買好便宜眼(口伐)?」

  「我搿物事已經老便宜了。」

  「嘩!師傅,還好我認識了個上海女朋友,講得上兩句上海話。如非這樣,跟你講價豈不蝕底?」

  「先生,阿拉這些小生意,你還要講價,我哪能吃飯?」

  「錯了錯了,你賣幾部電視機洗衣機,那裏有海派風範?念在我都是半個上海人,讓我幫幫你。你先去找幾個同樣賣電器的老友,夾份做一間大舖。如果人多,我會教你做重組,用信託代一些手持細股的做股東。多一些人夾份不是問題,最緊要多開幾間舖,將生意做大。」

  「先生,就算人多,但錢少又如何做大?」

   「連做生意都要教你?我要收多份購股權才啱數。嗱,你做零售生意,收現金;供應商那方面,拖三個月數應該無問題。單是賺這三個月頭寸,夠你快手開多兩間 舖有突。記着,一定不可以停,要生意愈做愈大,這招先賣後付才靈光。如果有一日你無以為繼,又或者生意萎縮,神仙難救,千萬不要找我。

  到你做到有上下規模,我在開曼群島幫你開間公司,入五千萬美金買你18%股份。到時如果發二十億股,即是用每股九毫二港紙幫你買。我教埋你賺供應商頭寸,批多八千五百萬股購股權給我都不算太過分吧,行使價就當是個四港紙。」

  「先生,你教曉我這樣多,又出錢入股,要我如何報答你?」

   「得喇得喇,你估我開善堂。到時我幫你上市,就當用個九掛牌。如果我用埋購股權,應該大約有四億五千萬股,差不多值九億港紙。扣除五千萬美金入股,千八 萬美金行使價,我起碼都有三億七千萬落袋,還可以。你記住要頂住盤生意,千祈不要在我沽清前冧檔。還有,你不可以沽先過我,你要立個禁售安排。」

  「儂勿開無軌電車,儂搿能做來三了(口伐)?」

  「儂放心好來!搿個電視機價鈿哪能講?」

4 comments:

港燦 said...

手法和方卓如君 05-6-28 的 "男銷衣" 所寫很相似。

李鏞亮 said...

見到 d 國企 ,中資 股 成日出事 。忍吾住 過來 0翕幾句所見所聞。

lauwan o係國內 攪工程 好多年,周時收到 d fax ,信函 ,甚至直接 上門 o既 都有,話 有單 項目 想搵我o地合作 ,或者投標,或者 做採購 諸如此類 。

一開聲就係幾千萬,過億 ,甚至係幾十億o既交 易。佢o地會有好多資 料,批文証書,又話邊個局長,邊個高幹都有份。

呢d 飛來蜢 ,最緊要係 第一時間拒絕。吾好俾任何藉口佢o地 黐上來,否則 俾佢o地呃飲呃食係最低限o既損失。

入天仙局 ,要搵錢贖身 就 時有所聞。
而最高招o既 係 佈 個 假工程項目 ,可以另到有 個實在o既地盤,有工程圖紙,設計院同測量師 出o既 標書,寫字樓 都似模似樣。連議標會 ,甚至工程動土禮都 有 vidio 睇。

國內投標係要 俾押 金 ,可以由幾萬到幾十萬。
理論上,吾中標就會退還押金。
一個項目搵 三幾十個分包商,供應商落標 好容易收幾佰萬,甚至過千萬押金。

將開標日期一拖再拖 ,拖到 人間蒸發 ,d 押金就 凍過水。

去報警,吾成立 ,佢o地吾認為係騙局。而係 商業糾紛 。民事追討,追條毛咩。

假工程 ,假投資 ,係國內 好常見 o既 陷阱。但若 果係上市 公 司做牌頭 ,就可以億億聲咁 掠水。

炒國企,中資股 ,要留意佢o地 吹 水吹 得愈 大 ,危 險性就愈大。

仲 有係果d一腳牛 屎 就做 上市公 司主席o既 ,通常都係幕 前代言人,亦 係出事時o既 替 死鬼。

而果d 將個殼賣來賣去,個名改完又改 ,邊樣興 就 改個時尚o既名。加個環保 ,就曉得做環保。改個科技,就係高科技股。果d 分析員,十個有十一個係寫手,邊個俾錢就寫好邊個。

said...

$2.3呢間野受歡迎程度(非本地人)可比美下星期招股果隻。情況同"男銷衣"果間好似,認購原因純粹因為日常接觸得多....

said...

李鏞亮 提到...
"果d 分析員,十個有十一個係寫手,邊個俾錢就寫好邊個。 "

......希望你冇當過方兄、孔兄、曹兄係分析員